top of page

Tunnistautuminen digipalveluissa

Verkkopalveluiden käyttäminen vaatii usein tunnistautumista. Siihen on kolme eri keinoa.

Kun kirjaudut verkon palveluun, tunnistaudut. Sähköistä tunnistautumista on vahvaa ja "vähemmän vahvaa".

 

Vahvassa tunnistautumisessa luotettava toimija varmistaa henkilöllisyytesi. Keinoja tähän on kolme: Pankkitunnukset, mobiilivarmenne ja kansalaisvarmenne.

 

Vähemmän vahvaa tunnistautumista on käyttäjätunnuksen ja salasanan yhdistelmä.

digiolohuone_senioripari sohvalla.jpeg
digiolohuone_iloinen tumma mies.jpeg

Verkkopankkitunnukset

Verkkopankkitunnukset ovat ikäänkuin sähköinen henkilötodistus tai allekirjoitus. Niihin on jokaisella on oikeus riippumatta tuloista tai veloista. Verkkopankkitunnusten saaminen vaatii yleensä käyntiä pankin konttorissa tai toimipisteessä.

Ylen Digitreenit-sivustolla on hyvät ohjeet siihen, miten tunnistaudut verkkopankkitunnuksillasi esimerkiksi Omakanta-palveluun.

Mobiilivarmenne

Mobiilivarmenne on puhelimen SIM-kortilla sijaitseva tunniste, jonka avulla voi kirjautua sisään verkkopalveluihin ja hoitaa asioita sähköisesti.

Suomessa matkapuhelimien uusimmissa SIM-korteissa on valmius mobiilivarmenteelle, jota voi käyttää sähköiseen tunnistamiseen. Varmenteen saa käyttöönsä oman operaattorin nettisivustolla tai käymällä myymälässä.

Mobiilivarmenteen avulla voi yhdellä ja samalla tunnuksella todistaa henkilöllisyyden erilaisissa verkkopalveluissa, -kaupoissa ja -pankeissa verkkopankkitunnistautumisen sijasta.

Tarkat ohjeet mobiilivarmenteen käytöstä löydät Ylen sivuilta:

Mobile Phone

Kansalaisvarmenne

Poliisin myöntämässä henkilökortissa on Digi- ja väestötietoviraston kansalaisvarmenne, jonka avulla henkilö voidaan luotettavasti tunnistaa sähköisessä asioinnissa. Jotta kansalaisvarmennetta voidaan käyttää sähköiseen asiointiin, on kansalaisvarmenne ensin aktivoitava. Aktivointi tarkoittaa varmenteen käyttöönottoa ja henkilökohtaisten tunnuslukujen luomista. 

 

Kortilla olevan varmenteen aktivointiin tarvitset aktivointitunnusluvun, tietokoneen, alan liikkeistä hankittavan kortinlukijan ja kortinlukijaohjelmiston.

Tämän varmenne on kahta aiempaa tunnistautumistapaa harvinaisempi ja käyttöönotto hiukan vaativampi. Tarkat ohjeet sen hankkimiseen löytyvät Digi- ja väestötietoviraston sivuilta:

shutterstock_104366516_edited.jpg
bottom of page